De oorsprong van ons vlees

Belgisch Rundsvlees van de allerbeste kwaliteit

Keurslagerij Wim en Marleen De Cock-De Schryver vonden meer dan 20 jaar een vaste partner voor aankoop van hun rundsvlees.  Ze zijn het niet ver gaan zoeken .    Ja zelf in eigen streek meer bepaald in Geraardsbergen-Nieuwenhove  “Hoeve Paul en Ann Maesfrancx”. 

Op deze hoeve vertoeven enkel dieren van het Belgisch witblauwe ras van een uitzonderlijke kwaliteit.  De dieren bestemd voor Keurslagerij De Cock  zijn  van het vrouwelijk geslacht, jong, maximaal 1 of 2 maal gekalfd. Op de boerderij gaat heel wat aandacht van de veehouder uit naar de voeding van de dieren. Hij wil immers een maximale groei en maximale prestaties bij de dieren realiseren. Bovendien stelt hij alles in het werk om gezond en smakelijk vlees te produceren naar de wensen van de consument. Belangrijk hierbij is de enorme diversiteit in de voeding.  Dit gaat van gras, mais, aardappelen, bieten, luzerne en op maat aangemaakt krachtvoer. Dit alles staat garant voor een constante en heel hoge kwaliteit die keer op keer door de klanten wordt geapprecieerd.

Het milieu

Heel belangrijk om hier toch te vermelden is dat het Belgisch witblauw rund het meest ecologisch vleesras ter wereld is.  In België produceert een witblauw rund 15,9 kilogram CO², per kilogram vlees.  Andere rassen is dat meer dan 50 kilogram CO².

Dierenwelzijn

Op de boerderij is dierenwelzijn zeer belangrijk.  De dieren mogen niet afzien en er wordt naar gestreefd het hen zo comfortabel mogelijk te maken.   Zo worden ze regelmatig gewassen met warm water, geschoren, hoeven worden bijgeknipt enz.. Dit alles maakt het hen aangenamer en worden ziektes vermeden. Bovendien worden de dieren zoveel mogelijk met rust gelaten  en zijn de stallen steeds voorzien van ligboxen met heel veel stro.

Het Duroc varken - Duroc d'olives

IN ÉÉN OOGOPSLAG TE HERKENNEN

Met zijn rode vacht en hangende oren onderscheidt het Duroc varken zich van zijn soortgenoten. Toch zijn niet alle Duroc varkens rood: ze gaan van licht goudachtig geel tot diepdonker mahoniebruin. Toch blijft dit een kleurenpalet dat je bij andere varkenssoorten niet vindt. En dat maakt ze op zijn minst bijzonder!

EEN INTRIGERENDE VOORGESCHIEDENIS

Waar komt het Duroc varken vandaan? Over deze vraag circuleren verschillende theorieën. De ene bron vertelt dat het varkensras uit Afrika stamt en via de slavenhandel in Amerika belandde. Een andere theorie beweert dat Columbus het ras van Amerika naar Nova Scotia transporteerde. Wat we zeker weten, is dat onze Duroc varkens afstammen van de Red Durocs uit New York en de Jersey Reds uit New Jersey. Een aannemelijk verhaal waar je geen rode oortjes van krijgt …

EEN BEROEMD RAS DAT DE WERELD VEROVERT

In de 19de eeuw maakte het Duroc varken al furore: op de Wereldtentoonstelling van 1893 werd een heuse Duroc show georganiseerd die erg veel bijval kende. Het betekende het begin van een succesverhaal. Sindsdien bleef de populariteit van het ras wereldwijd stijgen.

DUROC D’OLIVES: EEN UITGEKIENDE KRUISING

De uitstekende kwaliteit van het Duroc d’Olives vlees dat je bij de slager vindt, is te danken aan de combinatie van twee karakterdieren. We kruisen een witte landraszeug die gekend is voor haar prima vleeskwaliteit met een bruinrode Duroc beer. Duroc varkens hebben meer intramusculair vet en donkerder, malser vlees met extra smaak. Het resultaat is een lichtbruinrode kruising die voor heerlijk, mals en sappig vlees zorgt.

DUROC D’OLIVES ROUGE: DE ULTIEME SMAAK VAN RASZUIVERE DUROC

Voor vleesliefhebbers met fijnproeversambities lanceerden we het Rouge label: vlees afkomstig van honderd procent raszuivere Duroc varkens. Zo halen we het allerbeste uit het ras. Rouge verwijst daarbij zowel naar de donkerroodbruine vacht van de dieren als naar de donkerdere kleur van het vlees. Pure Duroc heeft meer intramusculair vet en dat proef je op je bord: een nog krachtigere, intense smaak. Geen wonder dat steeds meer Belgische chefs dit varkensvlees verkiezen in hun keuken. Je vindt Duroc d’Olives Rouge bij de betere slager.

EEN KWALITEITSVERSCHIL DAT JE METEEN PROEFT

Wat maakt onze vleeswaren zo onweerstaanbaar lekker? Het antwoord schuilt in de naam Duroc d’Olives. Duroc is een bijzonder varkensras dat bekend staat voor zijn mals en smaakvol vlees. En ‘Olives’ verwijst naar de olijfolie die we bij het voeder mengen. Het mono-onverzadigd oliezuur komt in het varkensvet terecht waardoor het zachter en smaakvoller wordt. Deze basis, gecombineerd met onze eigen recepten, is de garantie voor de beste charcuterie die je kan vinden! Geniet van deze fijne vleeswaren, tussen je boterham, of met een fris slaatje!